Cestovatelské tipy a triky: Řím



V současné době se do Říma dostanete opravdu velmi levně, především tedy s nízkonákladovými leteckými společnostmi, jakou je například Ryanair. 

My jsme se ještě rozhodli nedokupovat ani další zavazadlo a v pohodě jsem se na ř dnu zabalila do toho nejmenšího zavazadla, co Ryanair dovoluje, je to malý batoh cca o objemu 20 l, a to jsem v něm vezla dvě velké zrcadlovky a zpátky i půlkilový parmazán.

 Pokud se tedy rozhodujete, kam vyrazíte za lepším počasím, než jaké je momentálně u nás, možná právě Řím bude tou pravou volbou. Nejen, že se jedná o nádherné město plné historických památek, ale také si tu užijete italskou kuchyni a jejich výbornou zmrzlinu! Proto tu pro vás mám tipů, které by se vám při vaší cestě mohly hodit.

Jestli se sem podíváte mimo sezónu, asi velké fronty nebudou Vaším největším problémem, přesto věřím, že i tak si pár minut čekání můžete ušetřit. 



Když chcete navštívit jak Coloseum, tak i Forum Romanum (a nemáte vstupenky zakoupené již z internetu, kde jsou mimochodem mnohem dražší), rozhodně se Vám vyplatí vstupenky zakoupit u nějakého z bočních vchodů do fóra, protože si můžete koupit balíček i se vstupenkou do Colosea a vyhnete se tak největší frontě. Pokud jste studenti, neprokazujete se zde isicem, ale jen občankou, protože to mají omezené pouze věkem, zaplatíte za vstup na obě památky pouze 2 eura, což je naprosto skvělá cena. 

Pokud ale zakoupíte tenhle balíček, dostanete vstup do Colosea na přesný čas, tak tam nezapomeňte příjít včas, ideálně s nějakým menším předstihem.
 
Dalším velmi užitečným tipem, který se nám v létě velmi osvědčil je, že všude po Říme jsou pítka nebo fontánky s pitnou vodou, takže není problém si jí kdekoliv dotočit (samozřejmě ne z hlavních a velkých fontán, za to jsou vysoké pokuty!) a nemusíte si jí kupovat od místních prodejců, kteří jsou všude kolem památek. I když toho jsme také párkrát využili, neboť vodu mají s ledem. Usmlouvat se dá na 1 euro za půl litr.



Pokud se ptáte, odkud pořídíte nejlepší fotku Colosea, mám pro vás hned dva tipy. Prvním místem, kde ho budete mít více z blízka, je z úplného konce Fora, kde je na něj opravdu krásný výhled. Jestliže chcete fotku více z dálky, rozhodně se Vám vyplatí vyjet na střechu Památníku Viktora Emanuela II. Odtud máte krásný výhled nejen na Coloseum ale i na celý Řím (viz. Úvodní fotka, která je právě z této střechy) a určitě se vyplatí sem zajít. 


Do Vatikánu se rozhodně vyplatí si přivstat, pokud chcete navštívit jen Vatikán, je dobré tam jít ve dny, kdy mají Vatikánská muzea zavřeno, pak je tam skoro prázdno. A pak, pokud chcete do Vatikánských muzeí, fronta se dá v pohodě vystát a ani se vám nevyplatí tam ráno chodit s moc velkým předstihem, postupuje rychle a za chvilku se dostanete dovnitř. 


Jako poslední bych chtěla zmínit dopravu po Římě. Na začátku jsme váhali, jestli si pořídit jízdenku na delší interval nebo je kupovat jednotlivě. Nakonec jsme se rozhodli pro druhou variantu a vyplatilo se. Centrum města a veškeré hlavní památky jsou opravdu velmi blízko sebe a v pohodě se tedy přesunete pěšky. Na větší vzdálenosti, jsme nakupovali jednorázové jízdenky, které se dají koupit v automatech, které naleznete na větších zastávkách a metru. Nejsou všude, proto se vyplatí nakupovat jízdenky do zásoby, aby se vám nestalo, že budete muset jet na černo. 

To by bylo všechno, co jsem za mojí návštěvu Říma posbírala a vyzjistila. Je to opravdu nádherné město a alespoň jednou, by se do něj každý měl podívat, přece jen, všechny cesty vedou do Říma!

Byli jste někdy v Římě? Chystáte se tam? 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Východ slunce na Sněžce